Pojazdy chłodnicze go transportu żywności – czym muszą się charakteryzować?

17 sierpnia, 2023
przewoz chlodniami
198
Views

Przewożenie żywności realizowane jest bardzo często za pomocą pojazdów drogowych, które muszą spełniać określone wymagania. Dotyczą one zarówno utrzymywania odpowiednich warunków w ładowni, sterylności i czystości powierzchni, należy też brać pod uwagę ewentualność przestojów i opóźnień na trasie. Sprawdźmy w jaki sposób producenci takich pojazdów radzą sobie ze sprostaniem tym wymaganiom. Dowiemy się także jakie rozwiązania są ku temu stosowane.

Naczepy-chłodnie do transportu na duże odległości

Jeżeli żywność ma być przewieziona na trasie liczącej kilkaset tysięcy kilometrów, najczęściej wykorzystuje się standardowy zestaw pojazdów typu ciągnik siodłowy oraz naczepa. Ta ostatnia pełni jednocześnie rolę chłodni o dużej powierzchni, w której utrzymywanie stałej i odpowiednio niskiej temperatury zapewnia samodzielny agregat spalinowy. Jego działanie jest niezależne od silnika samej ciężarówki, ma on też własny zapas paliwa, co jest niezmiernie istotne w razie przestoju bądź awarii na długiej trasie. Wzrost temperatury nawet o kilka stopni może mieć katastrofalne skutki. Dla przykładu ryby mrożone przewozi się przy około -20*C, co oznacza że w porze letniej różnica temperatur między wnętrzem ładowni a otoczeniem może wynosić nawet powyżej 50*C. Nawet chwilowy przestój w pracy agregatu spowoduje szybki wzrost ciepłoty w środku naczepy, czego efektem będzie zmarnowanie kilkunastu lub kilkudziesięciu ton ładunku. Pojazdy chłodnicze do transportu żywności posiadają powierzchnie wykonane z materiałów spełniających wymogi sanitarne, a także charakteryzują się łatwością czyszczenia i mycia w każdym zakamarku. Osiąga się to poprzez stosowanie materiałów gładkich i jednolitych, zazwyczaj białych, ponieważ na nich wszelkie zabrudzenia są doskonale widoczne.

Samochody dowożące żywność bezpośrednio do odbiorców

Innym typem pojazdów chłodniczych są auta dostawcze, które mogą zabrać na pokład od kilkuset kilogramów do kilku ton ładunku. Wykorzystywane są do przewozu żywności z miejsca produkcji lub przeładunku do samych odbiorców (sklepy spożywcze, hipermarkety). Może się wydawać, że w tym przypadku nie ma konieczności spełniania tak rygorystycznych wymagań, jednak nic bardziej mylnego. Pojazd dostawczy także musi posiadać przestrzeń ładunkową wykonaną z odpowiednich materiałów, którą należy regularnie czyścić i dezynfekować. Utrzymanie odpowiednio niskiej temperatury przez cały czas jazdy zapewniane jest tu zwykle przez agregat elektryczny, zasilany odpowiednio dużym alternatorem, który napędza silnik samochodu. Pojazdy chłodnicze do transportu żywności na krótkich dystansach charakteryzują się dużo niższym ryzykiem niespodziewanych awarii bądź przestojów w podróży. Wciąż jednak wskazane jest instalowanie w nich dodatkowych akumulatorów, które podtrzymają pracę agregatu w razie unieruchomienia głównej jednostki napędowej.

Article Categories:
Biznes i finanse

Comments are closed.