Wegańska czekolada, czyli jaka?

20 sierpnia, 2021
czekolada bez laktozy
112
Views

W ofercie sklepów czy restauracji pojawia się coraz więcej produktów i dań wegańskich. Dzięki temu osoby, które unikają produktów pochodzenia zwierzęcego, nie są skazane na nudny i monotonny jadłospis. Mogą cieszyć się również uwielbianą przez niemal wszystkich czekoladą. Czym wyróżnia się tego typu produkt i gdzie kupić wegańską czekoladę?

Gorzka czekolada, czyli naturalnie wegański produkt

Weganie mają do wyboru produkty wegańskie, które naturalnie pozbawione są składników pochodzenia zwierzęcego oraz takie, które są roślinnymi zamiennikami produktów odzwierzęcych (np. mleko roślinne, jogurty sojowe). Jeśli chodzi o czekoladę to do pierwszej grupy, zalicza się gorzka czekolada, w której nie znajdziesz mleka, czy śmietankowego nadzienia.

Oprócz tego, że gorzka czekolada nie zawiera składników pochodzenia zwierzęcego zaletą jest fakt, że jej spożywanie niesie za sobą pewne korzyści zdrowotne. Wynika to przede wszystkim z wysokiej zawartości kakao, które jest bogatym źródłem polifenoli. Są to składniki o właściwościach przeciwzapalnych i antyutleniających, których obecność w diecie zmniejsza ryzyko chorób układu krążenia, czy nowotworów. Oprócz polifenoli czekolada gorzka zawiera również inne składniki o właściwościach prozdrowotnych m.in:

  • fitosterole (mają korzystny wpływ na gospodarkę lipidową – zmniejszają poziom tzw. złego cholesterolu),
  • magnezu (odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i mięśni, zwiększa odporność na stres),
  • tryptofan (niezbędny do syntezy serotoniny nazywanej hormonem szczęścia).

Czekolada stworzona z myślą o weganach

Oprócz gorzkiej czekolady w ofercie sklepów znajdziesz produkty, które zostały stworzone specjalnie z myślą o weganach. Jeśli nie jesteś zwolennikiem gorzkiej czekolady, masz do wyboru również produkty charakteryzujące się słodszym smakiem. Pamiętaj jednak, że lepszym wyborem będą te, w których rafinowany cukier został zastąpiony np. ksylitolem, stewią, czy erytrytolem. Tego typu zamienniki cukru nie powodują nagłego wzrostu stężenia glukozy we krwi, przez co możesz spożywać je, nawet jeśli zmagasz się z insulinoopornością lub cukrzycą. Czekolada wegańska może być dosładzana również nektarem z palmy kokosowej, który sprawia, że zyskuje niepowtarzalny, karmelowy smak.

Czekolady wegańskie występują w różnych wersjach smakowych dlatego z pewnością nie będziesz miał problemów ze znalezieniem swojego ulubionego smaku! Poza tym możesz zdecydować się na zakup czekolady z różnymi dodatkami, które zwiększają jej walory smakowe i wartość odżywczą. Do wyboru masz np. czekoladę z dodatkiem:

  • pistacji (są dobrym źródłem witaminy B6, błonnika pokarmowego i antyoksydantów),
  • morwy (pomaga obniżyć stężenie glukozy we krwi),
  • kawy (działa pobudzająco i ma korzystny wpływ na koncentrację),
  • migdałów (są bogatym źródłem wapnia, co jest istotną zaletą w przypadku wegan eliminujących z diety mleko i produkty mleczne).

Nie musisz martwić się o to, gdzie kupić wegańską czekoladę. Wraz z rosnącą popularnością diety wegańskiej tego typu produkty pojawiają się coraz częściej w supermarketach, sklepach ze zdrową żywnością, a także sklepach internetowych.

 

Article Categories:
Lifestyle

Comments are closed.