Pieczywo bezglutenowe – najlepsze przepisy

14 stycznia, 2022
pieczywo bezglutenowe
99
Views

Osoby cierpiące na nietolerancję glutenu lub też celiakię, muszą wyeliminować ze swojej diety tradycyjne pieczywo i inne produkty, w których składzie może znajdować się gluten. Alternatywnym produktem spożywczym, który z powodzeniem można wdrożyć do takiej diety, jest pieczywo bezglutenowe. Bez problemu kupisz je w dobrze zaopatrzonych sklepach spożywczych i marketach wielkopowierzchniowych. Jesteś w stanie je także upiec we własnym zakresie i tym zajmujemy się w tym artykule. Zapoznaj się z naszymi przepisami na domowe pieczywo bezglutenowe.

Z czego zrobić chleb bezglutenowy?

Do pieczenia chleba bezglutenowego lub bułek należy się odpowiednio przygotować. Gluten to bardzo ważny składnik tradycyjnego pieczywa, ponieważ odpowiada w nim za elastyczność ciasta i jest elementem, który spaja ze sobą składniki, dzięki czemu chleb po upieczeniu jest zwarty i trzyma określoną formę. W bezglutenowym pieczywie rolę glutenu mogą sprawować naturalne zamienniki, w tym guma ksantanowa, guma guar lub inne naturalne spoiwa. Możesz wykorzystać takie produkty jak gotowa mieszanka na chleb bezglutenowy lub samemu dobrać składniki do ciasta z dostępnych na rynku mąk pozbawionych glutenu (np. kukurydziana, orkiszowa, jaglana, kokosowa, owsiana, ryżowa itp.). Poniżej przedstawiamy przykładowy przepis na domowy chleb bezglutenowy.

Chleb słonecznikowy

To bardzo prosty i smaczny chleb, który z powodzeniem upieczesz bez dodatku glutenu. Do jego przygotowania potrzebujesz:

  • mąkę gryczanej (240 g);
  • mąkę z ciecierzycy (100 g);
  • mąkę kukurydzianej (80 g);
  • mąkę sojowej (80 g);
  • sól i cukier (po łyżeczce);
  • drożdże (ok. 15 g);
  • ocet jabłkowy (2 łyżki);
  • skrobię kukurydzianą lub ziemniaczaną (130 g);
  • ciepłą wodę (550 ml);
  • ziarna słonecznika (50 g).

To proporcje na wąską blachę o długości ok. 30 cm (tzw. keksówka). Na samym początku wymieszaj wszystkie mąki w większym naczyniu. Następnie przygotuj zaczyn z pokruszonych drożdży, cukru, ciepłej wody (250 ml) oraz mieszanki mąki (4 łyżki). Delikatnie wymieszaj zaczyn, przykryj ścierką i odstaw na kwadrans. Do pozostałej w naczyniu mąki dodaj sól i skrobię i dokładnie wszystko wymieszaj. Po kwadransie dodaj zaczyn i dodawaj kolejne składniki: ocet i resztę ciepłej wody. Wszystko delikatnie miksuj i ugniataj, aż wszystkie składniki się trwale połączą. Następnie dodaj ziarna słonecznika i ponownie wymieszaj.

Blachę należy wyłożyć papierem, a następnie przełożyć na nią ciasto. Na wierzchu posyp ziarnami słonecznika i przykryj blachę ściereczką. Odstaw całość do wyrośnięcia na ok. 40 minut. Tak przygotowane ciasto na chleb skrop wodą i wstaw do rozgrzanego piekarnika (200°C) z opcją góra-dół i piecz około godziny. Po upieczeniu chleb należy wyciągnąć z piekarnika i blachy oraz odłożyć do wystygnięcia. Po wystygnięciu można podawać domowy chleb bezglutenowy.

Inne popularne przepisy

Pieczywo bezglutenowe może przybierać różne formy. Wśród popularnych przepisów znajdują się m.in.:

  • chleb ziemniaczany;
  • chleb z ziarnami i twarogiem;
  • chleb marchewkowy;
  • chleb z siemienia lnianego;
  • chleb gryczany;
  • chleb kokosowy;
  • chleb białkowy;
  • chleb z twarogiem i migdałami;
  • bułki bezglutenowe.

Warto spróbować kilka przepisów i wybrać ten, który najbardziej przypadnie Ci do gustu.

Article Categories:
Lifestyle

Comments are closed.