Lokale gastronomiczne odzyskują gości po kryzysie i poszukują nie tylko kelnerów, baristów, ale również efektywnych menedżerów realnie podnoszących prestiż biznesu. Jak wygląda praca kierownika w sektorze gastronomicznym i czy można się do takiego zawodu lepiej przygotować?
Zarządzanie na swoim lub na zleconym
Menedżer może prowadzić własny punkt lub wykonywać obowiązki na zlecenie, ale z nastawieniem na generowanie zysków. To menedżer kontroluje menu w porównaniu do konkurencji, optymalizuje wykończenie wnętrza, komunikuje się z klientami w mediach społecznościowych oraz na stronie internetowej restauracji. Kierownik rozwiązuje również problemy z rezerwacjami i to do niego przechodzą prośby o wynajęcie sali i obsługę imprez okolicznościowych. Menedżer musi wiedzieć, czy punkt poradzi sobie z obsługą, z dostawami produktów, z rotacją kadry.
Dobre menu niestety nie wystarczy do odniesienia sukcesu
Prowadzenie restauracji wiąże się nie tylko z przygotowaniem dobrego menu. To już od dawna nie wystarczy. Specjalista tworzy cały produkt, markę, organizuje pracę innych ludzi zgodnie z celami całej organizacji, motywuje personel do coraz większego zaangażowania. Menedżer często posiada umiejętności wymagane w kuchni, kelnerskie, księgowe, dotyczące tworzenia strategii marketingowej i wiedzę prawną. Fachowiec musi wiedzieć, czy z kuchni wychodzą porządne potrawy, czy trzeba coś zmienić. Szkolenia gastronomiczne pokazują wyraźnie, że menedżerowie to silne, dominujące osobowości najczęściej z nienormowanym czasem pracy. Pracę menedżera ułatwia zastosowanie nowoczesnych systemów do rozliczenia pracowników oraz zamówień.
Koordynacja zadań w celu realizacji budżetu
Kierownik musi skoordynować pracę baru i kuchni a także oceniać na bieżąco poprawność obsługi gości. Porozumiewa się na co dzień z szefem kuchni, z pracownikami administracyjnymi, z dostawcami, klientami, a nawet realizuje drobne szkolenia dla nowych pracowników. W zarządzaniu lokalem gastronomicznym przydaje się nieustanna analiza cen produktów spożywczych, monitorowanie konkurencji i poszukiwanie nowych rozwiązań do dominacji nad konkurencją.
Kilka słów o zarobkach i możliwościach występujących w branży
Raporty o branży gastronomicznej podkreślają, że restauracje szukają specjalistów na wszystkich szczeblach, a szczególnie doświadczonych menedżerów. Przed kryzysem początkujący kierownik w stolicy mógł zarobić ponad 4000 złotych netto, a na dzień dzisiejszy jeszcze więcej. Ludzie, którzy opuścili sektor przez zamknięcie gospodarki już do niego nie wracają, co generuje braki podaży i wymusza zastosowanie lepszego wynagrodzenia. Z tego powodu szkolenia gastronomiczne połączone z przyuczeniem do zawodu to dobry pomysł dla każdego, kto szuka ciekawych możliwości rozwoju.
Kto się sprawdzi na takim stanowisku?
W pracy menedżera sprawdzą się osoby ciekawe świata, uwielbiające kontakt z drugim człowiekiem, bardziej ekstrawertyczne, zdyscyplinowane, pasjonujące się jedzeniem lub winami. Przydadzą się nawet zainteresowania aranżacyjne, dotyczące budowania pozytywnego wizerunku.